Silvia Habán | Havas Művészeti Ügynökség és Galéria

Silvia Habán

1978-ban születtem a Felvidéken, Rimaszombaton, egy történelmi magyar kisvárosban és jelenleg is itt élek. Gyermekkorom óta vonzódom a képzőművészethez, de csak nagyobb kitérők után lett a festészet az életem, a mindennapjaim szerves része. Húsz évig a pénzügyi világban teltek a mindennapjaim, a festészet csak hobbi volt az életemben. Aztán váltottam. Immár hosszú évek óta egy tapasztalt magyar művész, Cene gál István személyes mentorálásával alkotok és különböző tanulmányutakon, valamint szakirodalom olvasásával is folyamatosan bővítem gyakorlati, elméleti tudásom.
Én olyan festő vagyok, akinek a kifejezésmódja, a technikai tudása folyamatosan fejlődik és ez célom is. A tehetség önmagában kevés, így állandóan tanulok, fejlesztem magam.
Realista stílusban, nagy türelemmel, időigényesen festek, a festményeimben az absztrakció helyett a valódi kép a fontos. Bár a témák lehetnek elvontak, de a kifejezésmód mindig reális. Célom a jelenetek és tárgyak pontos és részletes vizuális megjelenítése. Általában a műtermemben dolgozom.
Sok időt fordítok a megfelelő alap, pontos vázlatok készítésére, a kompozíció kidolgozására, és haladok a térben rétegenként hátulról előre. Később intenzíven mélyebbé teszem a sötét tónusokat és alkalmazom a fényeket.
Minden festményemmel megpróbálok mesélni. Úgy vélem, hogy a jellegzetes légkör és hangulat elengedhetetlen egy nagyszerű festmény létrehozásához. Arra törekszem, hogy ezeket az elemeket vizuális nyelven közöljem a nézővel. Lenyűgöznek a tengerparti jeleneteket és a huszadik század első felének női divatját rögzítő régi fényképek, amelyek annyira karakteresek. Legtöbbször ezek inspirálják a munkáimat. Szeretem a nyarat, a napsütést, az életet és minden munkámban igyekszem megragadni a szép pillanatokat. Célom a fény és árnyék játékának megörökítése, olyan harmonikus festmények készítése, amelyek megnyugtatják a néző lelkét a mindennapokban.
Művészi hitvallásom szerint a legnemesebb művészet az, amely másokat boldoggá tesz. Bízom benne, hogy a festményeim így hatnak a szemlélőikre.
Büszke vagyok rá, hogy alkotásaim már eljutottak Magyarország és Szlovákia határain túl külföldi gyűjtőkhöz, így különböző magángyűjteményekben már Németországban, Franciaországban és Ausztriában is megtalálhatók a műveim.

Kiállítási megjelenéseim:

Gallery Limes, Komárno, 2017
Csillagház, Rimavská Sobota, 2018
Gallery Ganevia, Rimavská Sobota, 2018
Weinachsts stern, Wien, 2018
Salon golden garden, Lyon, 2019
Gallery Ganevia, Rimavská Sobota. 2019,
Gárdonyi Géza színház gallery, Eger 2019